2009.10.16. 17:07 anemic royalty

A magyar nyelv 22-es csapdái

A kivétel erősíti a szabályt. Hogy micsoda? Mi az, hogy a kivétel erősíti a szabályt? Belegondolt már ebbe bárki is?? Talán a kivétel felhívja a figyelmet a szabályra, nem?
Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, a csúnya nők szépek. Vagy hogy a nagymamám majdnem férfi, vagy hogy a lázra jó a megfázás.

 

De menjünk tovább!
Premier előtti vetítés... Azt, hogyan is emberek? A premier az első, ezt ugye vágjuk. Akkor hogy is lehet az első előtti vetítés...? Olyan ez mint a reinkarnáció? Mindenesetre ha egy picit belegondolunk, egy jó nagy marhaság. Ilyen alapon azt is mondhatnánk, hogy a szüzesség elvesztése előtt szüzesség elvesztése.

Legelső, legutolsó. Ezt is gyakran mondjuk ezeket is. Belegondolt már valaha bárki is. Mi az, hogy legelső? Miért, lehet több első is? Mondjuk egy-egy témában, pl. első tini tapi 13 évesen a kapualjban, első szex a Zasztava hátsó ülésén, ezekből biztos szívesen átélne az ember több elsőt, a bibi csak ott kezdődik, hogy az elsőből egy van. De a köznyelv ereje mindent legyőz.

No de menjünk tovább újra. Jobb félni, mint megijedni. Na ezt egy pszichopata találhatta ki. Mi az, hogy jobb félni? Már miért is lenne jobb? Állandóan félni, szemben egy hirtelen kis ijedtséggel? Féljen folyamatosan az akinek négy anyja van, és akkor még finoman fogalmaztam. És miért használja ezt a nép, az istenadta nép? Miért nem lázad? Mondjuk ezzel el lehetne menni a Magyar Tudományos Akadémia elé: „Nem akarunk félni, nem akarunk félni!” Én mindenestre elkezdem az aláírásgyűjtést...

 

De viszont. Ez szimplán ismétlés, hiszen a két szó egyet jelent. Na persze ezzel a hétköznapi beszédben nem sokat törődünk. De azt miért nem mondjuk, hogy „is szintén”, „valószínűleg talán” vagy éppen azt, hogy „biztos tuti”.

 

Na húzok megyek.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://sendupcomedy.blog.hu/api/trackback/id/tr331454450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása